Veterinarska ambulanta i klinika za kućne ljubimce "Vet Impuls"
predstavlja svoj najnoviji projekat, transfuziju i banku krvi za pse.

Ovo je jedinstveni projekat ovakve vrste na teritoriji Srbije. Kako se veterinarska medicina sve više približava humanoj u smislu osavremenjivanja dijagnostike i terapije, uočili smo nedostatak ove grane veterinarske medicine, i iz tog razloga smo pokrenuli ovaj projekat.


Transfuzija i banka krvi omogućavaju da putem specifične obrade pune krvi dobijemo njene sastavne delove, krvnu plazmu i uobličene krvne elemente. Primena ovih komponenti krvi je mnogostruka, ali prvenstveno ističemo njihovu terapijsku primenu. Krvna plazma je korisna u terapiji infektivnih bolesti (mačija kuga,štenećak,herpes virus kod novorođenih štenadi...), zatim u terapiji urođenih i stečenih poremećaja koagulacije krvi, sa posebnim osvrtom na česta trovanja pasa otrovima za glodare, a koji uzrokuju sprečavanje zgrušavanja krvi i dovode do iskrvarenja. Eritrociti se mogu koristiti kod različitih vrsta anemija, a pogotovu kod anemije pasa uzrokovanoj piroplazmozom. Obe komponente se mogu koristiti u hirurgiji, terapiji hirurških i traumatskih krvarenja...


Podudarnost krvnih grupa kod pasa nije presudna pri prvoj transfuziji.


Ovim putem želimo da pozovemo što veći broj vlasnika pasa i odgajivača koji imaju pse, a koji mogu biti potencijalni davaoci.


Davaoci moraju biti zdravi psi, redovno vakcinisani protiv infektivnih bolesti i težine preko 20kg.


Postupku davanja krvi prethodi besplatan klinički pregled kao i veterinarski saveti bilo koje vrste. Takođe, vlasnici pasa davaoca imaju apsolutnu prednost u slučaju potrebe za terapijom nekim od proizvoda krvi. Postupak uzimanja krvi traje desetak minuta i ne prouzrokuje posebnu neprijatnost za životinju. Pas daje količinu krvi koja je zanemarljiva ( maksimalno 5%, za razliku od ljudi koji daju i do 10 % ) u odnosu na njegovu ukupnu količinu krvi. Prikupljena i prerađena krv se može čuvati određeno vreme ( eritrociti 35 dana ,a krvna plazma neograničeno ).


Posebno pozivamo odgajivače da se pridruže ovom projektu zbog činjenice da je u odgajivačnicama velika koncentracija i frekvencija pasa, tako da su i nihove potrebe za ovim proizvodima češće.


Pozdrav,
Vaš VET Impuls


Preuzmite brošuru "TRANSFUZIJA I BANKA KRVI ZA PSE"

potvrda